Združenie vlastníkov podielov urbárskej a želiarskej spoločnosti


Kontrolný deň 21.1.2019

23.01.2019 18:32

21.1.2019 bol v našom Urbárskom lese zvolaný kontrolný deň. Kontrolného dňa sa zúčastnili : nájomca - štátne Lesy Malacky v zastúpení  hospodára pána Fuseka a za Urbár p. Tesarovič a členovia výboru.

 

Boli sme prizvaný k plánovanej a kalamitnej ťažbe dreva. Hlavným problémom nielen v našom lese ale aj v širokom okolí je napadnutie stromov lykožrútom, ktorý postupne znehodnocuje a likviduje  stromy.

 

Tým, že larvy lykožrúta  žerú pod kôrou v lykovej vrstve v najdôležitejšej časti pre život stromu - prerušujú vodivé pletivá, ktorými si vedie strom vodu a výživné látky. Ak toto prerušovanie prekročí únosnú hranicu, strom hynie. Hynúce stromy môžeme poznať podľa zmeny sfarbenia ihličia, jeho postupného opadávania, podľa drviniek na spodku kmeňa alebo podľa závrtových otvorov.  

 

Boli sme oboznámený s kalamitnou ťažbou dreva priamo na mieste. Napadnutých stromov je čím ďalej tým viac a tento stav sa bude len zhoršovať. Lesy nás upozornili že ak sa nevyťažia aj tie napadnuté stromy, tie nakazia aj ďalšie a stav sa len zhorší - drevo do roka uschne na koreni. Drevo takto znehodnotené sa už nebude dať v takej hodnote odpredať a naše spoločenstvo tým len utrpí škodu.  Znehodnotené drevo sa už dá ponúknuť len na štiepku, palivo za podstatne nižšiu cenu.

 

Z dôvodu aby Urbár neutrpel finančnú škodu a zároveň aby sa Lykožrút ďalej nešíril , Výbor udelil súhlas s ťažbou dreva aj mimo plánovanú ťažbu (napadnuté stromy sú označené bielymi znakmi).

 

Člen výboru pán Blažíček Peter nám z tohto kontrolného dňa vyhotovil podrobnú fotodokumentáciu tak, aby ste mali predstavu aké rozmery má táto kalamita.

 

Každopádne sa aj na vlastné oči môžete o tomto stave presvedčiť. Uschnuté stromy a napadnutá kôra stromov hovorí za všetko!

 

Výbor.

 

—————

Späť